lördag 21 juli 2012

Merabs skönhet

Torgny Lindgren är en författare som inte är som andra. Hans speciella berättarstil liknar ingen annans jag känner till. Merabs skönhet var ingen besvikelse. Där får man sig berättade Lindgrens skrönor från Västerbotten. Vem är då den sköna Merab i Lindgrens bok? Hon är faktiskt en ko, den vackraste man sett. Gabriel har fyra kor. Förutom Merab är det Mikal, Tapenes och Basemat. Inga vanliga konamn här inte. Torgny Lindgren väver gärna in bibliska historier och citat i sina texter, och de fyra namnen är kvinnonamn från Bibeln. Både Merab och Mikal var döttrar till konung Saul.
Man bör kanske ha aningen kunskap om Bibeln när man läser den här boken. Det finns en berättelse i den som heter Stubbrytaren. Där kämpar Jakob hela natten med att få upp en jättelik tallstubbe. Det råder ingen som helst tvekan om att Lindgren här är inspirerad av Jakobs brottning med en gestalt som kan tolkas som Gud eller en ängel.
Tack och lov har jag fler böcker av Torgny Lindgren som väntar på mig, för hans romaner är alltid värda att läsa, även om jag kanske inte tycker om alla. Hummelhonung tyckte jag var ganska läbbig.

2 kommentarer: