fredag 5 maj 2017

Olikhetsutmaningen: ute och inne

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden.

Jag är sen på bollen den här gången. Min mammas sambo drabbades av en lättare stroke igår och hamnade på sjukhus. Eftersom min mamma är dement bodde jag hos henne i natt, men nu har hon fått plats på ett korttidsboende. Hur som helst ger jag mig på olikhetsutmaningen nu.
Idag handlar det om ute och inne.

Ordet ute får mig att tänka på Snabba cash av Jens Lapidus. Det är roman som handlar om Stockholms uteliv kring Stureplan där bratsen vaskar champagne och där det även finns mindre bemedlade som till varje pris försöker smälta in.

I Avdelning 73 av Sofie Sarenbrant befinner sig kriminalinspektör Anna Ström hela tiden inne på avdelningen.
I den här boken vaknar hon på sjukhus efter fem månader i koma. Det sista hon minns är att hon lämnade sin fyra veckor gamla dotter och åkte till stallet för att rida. Under Emmas frånvaro har hennes sambos förra flickvän tagit på sig rollen som ny mamma. En uppgift hon trivs alltför väl med. Emma försöker febrilt tvinga fram minnen av ridolyckan och blir alltmer övertygad om att ett brott har begåtts. Men vem skulle vilja henne något illa? Så länge Emma befinner sig på intensiven är säkerheten rigorös, men när hon flyttas till avdelning 73 kan vem som helst komma henne nära. 
En sak som är bra med boken är att det är synnerligen korta kapitel. Det gör att det blir lättare att hoppa mellan olika perspektiv. Dessutom kan jag, när jag blir pömsig på kvällen säga till mig själv: Bara ett kapitel till! Snälla!
Trots detta är jag inte 100-procentigt nöjd med boken. Ibland känns texten lite platt och banal och det gäller även personerna. Motivet till de saker som händer känns också lite krystade. När trådarna ska bindas ihop i slutkapitlet, känner jag att det gick lite för snabbt.

2 kommentarer:

  1. Snabba cash har jag läst med många läsovilliga elever. De brukar gilla den mycket. Jag tycker om den, men har inte läst vidare i serien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog lättare att få läsovilliga elever att läsa Snabba cash än att läsa Röda rummet.

      Radera